udestue byggetilladelse

Kræver din udestue byggetilladelse?

Står du overfor et spændende projekt i form af en ny udestue, men føler dig usikker på reglerne om byggetilladelse? Det kan virke som en jungle at finde hoved og hale i byggeforskrifter og lovgivning. Men der er ingen grund til panik! I denne artikel gennemgår vi klart og tydeligt, hvad du må bygge på din grund uden først at anskaffe dig en byggetilladelse. 

Forståelse af Bygningsreglementet

Ifølge Bygningsreglementet, § 5, nr. 1, er der bestemte byggerier, som du kan opføre uden at skulle ansøge om byggetilladelse, hvis de opfylder visse kriterier.

Kriterierne omfatter:

  • Opførelse af og tilbygninger til garager, carporte, udhuse, hønsehuse, drivhuse, overdækkede terrasser og lignende. 
  • Det samlede areal af disse bygninger må ikke overstige 50 m².
  • Bygningen skal placeres på terræn.
  • Bygningen må ikke overskride de byggeretlige bestemmelser beskrevet i Bygningsreglementet 2018, kap. 8. 
  • Bygningen skal overholde de præ-accepterede løsninger beskrevet i Bygningsreglementets vejledning til kap. 5 .

Når du planlægger dit byggeprojekt, er det også vigtigt at forstå, hvordan det påvirker din bebyggelsesprocent. I Bygningsreglementet er der nemlig fremsat visse regler for, hvor meget du må bygge på din grund, MEN der er også regler for, hvilke bygningsarealer, du kan trække fra i beregningen af din bebyggelsesprocent - og disse beregningsregler stemmer ikke NØDVENDIGVIS overens med det, du må opføre uden forudgående byggetilladelse. For eksempel:

  • Ved etageboligbebyggelser, rækkehuse, kædehuse, gruppehuse og lignende former for helt eller delvist sammenbyggede enfamiliehuse, medregnes kun den del af arealet for garager, carporte, udhuse m.v., der overstiger 20 m² pr. bolig.
  • Ved fritliggende enfamiliehuse, dobbelthuse og sommerhuse medregnes kun den del af arealet, der overstiger 50 m² pr. bolig.

Dette betyder, at du kan tilføje værdifulde bygninger til din ejendom uden nødvendigvis at overskride grænserne for bebyggelsesprocenten, afhængigt af din boligtype.

Særlige regler for udestuer og lignende

Når det kommer til udestuer, vinterhaver, orangerier og andre bygninger til ophold, strammes reglerne. Disse betragtes som bygninger til ophold - og altså ikke sekundær bebyggelse, hvilket betyder, at disse bygninger i alle tilfælde kræver en forudgående byggetilladelse uanset størrelsen.

Men hvad er en udestue egentlig? Det spørgsmål stiller du nok sjældent dig selv, men hvorfor skulle du også det. Som nævnt i afsnittet ovenfor har man mulighed for at opføre et bestemt areal af småbygninger uden først at skulle ansøge om byggetilladelse. I denne kategori af sekundære bygninger indgår overdækkede terrasser, men så snart du beslutter at lukke terrassen af med sider, og den bliver til en rigtig udestue, ændrer reglerne sig.

Rigtig mange husejere tænker først over reglerne, når udestuen allerede står der. Så, uden at man har tænkt over det, kan ens nye hyggelige hjørne pludselig spille en uventet rolle i forhold til bebyggelsesprocenten på grunden. Derudover stilles der særlige krav til, at udestuer ikke må opføres tættere på skel end 2,5 m.
Det sker, at nogle må lovliggøre deres udestuer i bakspejlet, og hvis de skærpede regler i den forbindelse overskrides, kan det i sidste ende resultere i, at din nye udestue skal fjernes, hvilket er noget, vi helst vil undgå.

Så, en lille heads-up: Selvom det at bygge en overdækket terrasse kan virke ligetil, så husk, at lukker du siderne til, skal du måske genoverveje dine planer i forhold til byggetilladelse. Det er altid bedre at være et skridt foran og tjekke op på reglerne, før du sætter gang i byggeriet.

Konklusion

At navigere i byggeprojekters regelunivers kan virke overvældende, men med den rette viden og forberedelse kan du lette processen betydeligt. Husk, at selvom nogle byggerier kan opføres uden byggetilladelse under visse forudsætninger, er det altid en god idé at rådføre sig med en ekspert. Så sørg for at dobbelttjekke reglerne, inden du går i gang med din udestue, eller endnu bedre, lad os hos Tegnestuen Holtermann hjælpe dig med at sikre, at dit byggeprojekt opføres lovligt fra starten. 

Går du med byggeplaner, og ønsker du at sikre, at alt går efter bogen? Lad os tage en snak om, hvordan vi kan hjælpe dig med at realisere dit projekt inden for lovens rammer. 

Kontakt os ved hjælp af formularen herunder, hvis du ønsker at komme smidigt og problemfrit igennem myndighedsprocesserne. 

Tilbudsberegner

Hvad koster en byggetilladelse?

Få et uforpligtende tilbud med det samme

Klik på felterne herunder for at se din pris. Udfyld derefter formularen, så vender jeg tilbage til dig hurtigst muligt.

Screening / forundersøgelse
Byggetilladelse
Færdigmelding & Ibrugtagningstilladelse
Vælg type
Sekundær bebyggelse
Til-/ombygning - Enfamiliehus, rækkehus, dobbelthus mm.
Nyt enfamiliehus/sommerhus
Nyopførelse eller til-/ombygning - Erhvervsbygning
Til-/ ombygning - Etageejendomme (vandret lejlighedsskel)
Sekundær bebyggelse
Til-/ombygning - Enfamiliehus, rækkehus, dobbelthus mm.
Til-/ombygning - Etageejendomme (vandret lejlighedsskel)
Nyt enfamiliehus/sommerhus
Yderligere information

Her er din estimerede pris: ...

Alle priser er inkl. moms


Udfyld formularen herunder, og jeg vender tilbage til dig