Skal man have byggetilladelse til drivhus?

Skal man have byggetilladelse til drivhus?

Når foråret nærmer sig, og lysten til at dyrke egne planter spirer frem, er et drivhus en drøm for mange haveejere. Men inden du går i gang med projektet, er det vigtigt at vide, om du skal have en byggetilladelse til dit drivhus – det skal du nemlig nogle gange.

Herunder gennemgår vi reglerne for drivhus og giver dig et overblik over, hvad du skal tage højde for, inden du køber dit drømmedrivhus.

 

Kræver et drivhus byggetilladelse?

Om du skal søge byggetilladelse til dit drivhus, afhænger af flere faktorer. Blandt andet størrelsen på drivhuset og det samlede areal af småbygninger på din grund.

Generelt gælder følgende regler:

  • Drivhuse under 50 m² kræver ikke byggetilladelse, hvis det samlede areal af alle småbygninger på grunden ikke overstiger 50 m².
  • Overstiger det samlede areal af småbygninger 50 m², skal du søge byggetilladelse, også selvom drivhuset i sig selv er mindre end 50 m².
  • Drivhuse over 50 m² kræver altid byggetilladelse.

Når du skal vurdere, om dit kommende drivhus kræver en byggetilladelse, skal du altså beregne arealet ad dine nuværende småbygninger – fx skure, carporte og udhuse. Husk også altid, at selvom du ikke skal have en byggetilladelse til dit drivhus, så skal du stadig overholde bygningsreglementet.

 

LÆS OGSÅ: Hvad koster en byggetilladelse?

 

Regler ved drivhus monteret på boligen

Hvis du ønsker at bygge et drivhus, der er fastmonteret på boligen, er reglerne mere nuancerede, da det kan blive betragtet som en tilbygning. Drivhuse, der er fastmonteret på husets ydervæg, men har deres egen tagflade, kræver ikke byggetilladelse (medmindre du overskrider de førnævnte 50 m²). Men hvis drivhuset og boligen deler tagflade, betragtes det som integreret med boligen, og det udløser altid et krav om byggetilladelse.

Derudover er der en hårfin grænse mellem, hvad der defineres som et drivhus og et orangeri. Drivhuse bruges primært til dyrkning af planter og betragtes på lige fod med småbygninger som skure og udhuse. Orangerier bruges til gengæld til personophold og betragtes derfor som en udestue. Det betyder, at energikravene i bygningsreglementet kan være aktuelle for dit drivhus, hvis kommunen definerer det som et orangeri – især hvis det opføres som opvarmet.

Om et orangeri eller en udestue betragtes som opvarmet, afhænger typisk af, om der er en dør mellem boligen og uderummet. Hvis adgangen er åben, regnes det som en forlængelse af boligen og dermed opvarmet. Hvis der er en dør imellem, kan det betragtes som uopvarmet, og energikravene er derfor ikke aktuelle.

Drømmer du om et fastmonteret eller integreret drivhus, er det en god idé at søge hjælp til byggetilladelse fra en professionel. På den måde kan du sikre, at alle regler overholdes, og at ansøgningen om byggetilladelse bliver udformet korrekt.

 

Lokalplaner og servitutter

Når du planlægger at bygge et drivhus, er det vigtigt at tage højde for eventuelle lokalplaner og tinglyste servitutter, der stiller særlige krav eller begrænsninger for byggeri på din grund.

En lokalplan er et juridisk dokument, som fastlægger reglerne for, hvordan et bestemt område må bruges og bebygges. Lokalplanen kan for eksempel stille krav til materialer, byggehøjde, afstand til skel eller den overordnede æstetik af bygninger i området. Hvis dit område har en gældende lokalplan, skal dit drivhusprojekt overholde bestemmelserne.

Tinglyste servitutter er private aftaler, der er registreret på ejendommen. De kan indeholde yderligere restriktioner, som eksempelvis bestemmelser om placering af bygninger, forbud mod visse typer bebyggelse eller krav om beplantning. Servitutter kan være særligt relevante, hvis du bor i et ældre boligområde eller i nærheden af fredede områder.

Det er altid en god idé at tjekke både lokalplanen og tinglyste servitutter, før du går i gang med dit byggeprojekt. Du kan få adgang til lokalplaner på kommunens hjemmeside, mens tinglyste servitutter findes i Tingbogen, som du kan slå op via Tinglysning.dk. Hvis du opdager restriktioner, der påvirker dine planer, kan det være nødvendigt at søge dispensation hos kommunen eller finde alternative løsninger for dit projekt.

 

LÆS OGSÅ: Hvordan søger man byggetilladelse?

 

FAQ: Byggetilladelse til drivhus

Hvornår kræver et drivhus byggetilladelse?

Et drivhus kræver byggetilladelse, hvis det er over 50 m², eller hvis det samlede areal af alle småbygninger på din grund overstiger 50 m². Hvis drivhuset er integret under samme tagflade som boligen, kræves der altid byggetilladelse.

Skal et drivhus registreres i BBR?

Ja, alle nye bygninger på din grund – herunder drivhuse – skal registreres i BBR. Det er ejerens ansvar at sikre, at oplysningerne om bygningen er korrekte og opdaterede.

Må jeg bygge et drivhus tæt på skel?

Et drivhus kan som udgangspunkt placeres tættere på skel end 2,5 meter, hvis en række betingelser overholdes.

Hvad er forskellen på et fritstående og et integreret drivhus?

Et fritstående drivhus betragtes som en selvstændig småbygning, mens et drivhus integreret i husets tagflade anses som en tilbygning til boligen. Sidstnævnte kræver altid byggetilladelse og skal opfylde yderligere krav.

Skal der laves energiberegninger på mit drivhus?

Hvis drivhuset ikke opvarmes, stilles der ikke krav til energiberegninger. Opvarmede drivhuse skal derimod opfylde energikravene i bygningsreglementet.

 

Tilbudsberegner

Hvad koster en byggetilladelse?

Få et uforpligtende tilbud med det samme

Klik på felterne herunder for at se din pris. Udfyld derefter formularen, så vender jeg tilbage til dig hurtigst muligt.

Screening / forundersøgelse
Byggetilladelse
Færdigmelding & Ibrugtagningstilladelse
Vælg type
Sekundær bebyggelse
Til-/ombygning - Enfamiliehus, rækkehus, dobbelthus mm.
Nyt enfamiliehus/sommerhus
Nyopførelse eller til-/ombygning - Erhvervsbygning
Til-/ ombygning - Etageejendomme (vandret lejlighedsskel)
Sekundær bebyggelse
Til-/ombygning - Enfamiliehus, rækkehus, dobbelthus mm.
Til-/ombygning - Etageejendomme (vandret lejlighedsskel)
Nyt enfamiliehus/sommerhus
Yderligere information

Her er din estimerede pris: ...

Alle priser er inkl. moms


Udfyld formularen herunder, og jeg vender tilbage til dig

Beskyttet af reCAPTCHA | Privatliv - Vilkår