Hvor længe gælder en byggetilladelse?

Hvor længe gælder en byggetilladelse?

Når du står overfor et byggeprojekt, er det vigtigt at have styr på de nødvendige tilladelser. Byggetilladelsen er den formelle godkendelse fra kommunen, der sikrer, at dit projekt lever op til gældende lovgivning og bygningsreglement. Men hvor længe er en byggetilladelse egentlig gyldig, og hvad sker der, hvis man ikke når at starte byggeriet i tide?

I denne artikel dykker vi ned i reglerne omkring varigheden af en byggetilladelse, og hvad du skal gøre, hvis den udløber.

 

Hvor længe gælder en byggetilladelse?

Byggetilladelsen har en begrænset gyldighed. Den generelle regel er, at når du har fået en byggetilladelse, har du et år fra udstedelsesdatoen til at påbegynde byggeriet – det fremgår af Bygningsreglementet. Hvis du ikke når at starte byggeriet inden for dette år, udløber byggetilladelsen, og du vil ikke længere kunne bygge på baggrund af den.

Husk: Dit byggeri skal ikke være færdigt inden for et år – det skal bare være påbegyndt.

Det er vigtigt at være opmærksom på tidsbegrænsningen, da en udløbet byggetilladelse kan medføre konsekvenser for dit byggeprojekt. Derfor anbefaler vi altid at have en klar tidsplan og være forberedt på de praktiske forhold, der kan forsinke opstarten af byggeriet. Hvis du er usikker på, om du kan nå at starte byggeriet i tide, er det en god idé at tage kontakt til kommunen eller en professionel byggerådgiver for at drøfte dine muligheder.

 

Hvad sker der, hvis byggetilladelsen udløber?

Hvis du ikke når at starte byggeriet inden for et år, udløber byggetilladelsen automatisk. Det betyder, at du ikke kan påbegynde byggeriet uden at ansøge om en ny tilladelse. Processen for at få en ny byggetilladelse er den samme som ved den oprindelige ansøgning, hvilket kan inkludere ny vurdering af projektet i forhold til eventuelle opdaterede regler eller lokale bestemmelser. Det kan føre til forsinkelser, ekstra udgifter og i nogle tilfælde behov for at ændre projektet, hvis lovgivningen har ændret sig siden den oprindelige ansøgning.

Det er værd at bemærke, at det som udgangspunkt ikke er muligt at forlænge en byggetilladelse. Når fristen er udløbet, skal der ansøges på ny. Derfor er det vigtigt at holde øje med fristen og være klar til at påbegynde byggeriet inden for det fastsatte tidsrum. Hvis du ved, at der er risiko for forsinkelser, kan det være en god idé at tage højde for det allerede i planlægningsfasen, så du ikke søger byggetilladelsen, før du er klar til at gå i gang.

 

Hvordan søger man en byggetilladelse?

Hos Tegnestuen Holtermann kan vi hjælpe dig med at søge byggetilladelse, så det bliver en nem og overskuelig proces for dig. Det foregår i fire trin:

1. Indledende konsultation

Processen starter med en samtale, hvor vi drøfter dit projekt. Her gennemgår vi dine behov og idéer for byggeriet, hvad enten det er en carport, garage, tilbygning eller andet byggeri.

Vi afklarer, om projektet kræver en byggetilladelse, og hvilke krav der skal opfyldes i henhold til Bygningsreglementet samt eventuelle lokale bestemmelser, ligesom vi naturligvis gennemgår prisen for en byggetilladelse med dig. 

 

2. Udarbejdelse af projektmateriale

Når det er afgjort, at der er behov for en byggetilladelse, begynder vi med at udarbejde de nødvendige tekniske tegninger og planer, herunder:

  • Bygningstegninger (myndighedssæt)
  • Beregning af bebyggelsesprocent samt redegørelse for eventuelle brand- og konstruktionsklasser. 
  • Dokumentation, som kommunen kræver for at kunne behandle ansøgningen.

 

3. Indsendelse af ansøgning

Når alt materiale er klar, håndterer vi selve ansøgningsprocessen for dig. Det omfatter:

  • Udfyldelse af ansøgningsformular
  • Indsendelse af tegninger, beregninger og andre nødvendige bilag til den relevante kommune via deres digitale ansøgningssystem.

Vi sørger for, at ansøgningen er fuldstændig og korrekt, så du undgår forsinkelser. Det eneste, du skal gøre, er at underskrive fuldmagten vha. linket i den mail, du modtager, når vi opretter ansøgningen.

 

5. Godkendelse og opstart af byggeri

Når byggetilladelsen er godkendt, giver vi dig besked, og du kan nu starte dit byggeprojekt inden for de givne tidsrammer.

Tilbudsberegner

Hvad koster en byggetilladelse?

Få et uforpligtende tilbud med det samme

Klik på felterne herunder for at se din pris. Udfyld derefter formularen, så vender jeg tilbage til dig hurtigst muligt.

Screening / forundersøgelse
Byggetilladelse
Færdigmelding & Ibrugtagningstilladelse
Vælg type
Sekundær bebyggelse
Til-/ombygning - Enfamiliehus, rækkehus, dobbelthus mm.
Nyt enfamiliehus/sommerhus
Nyopførelse eller til-/ombygning - Erhvervsbygning
Til-/ ombygning - Etageejendomme (vandret lejlighedsskel)
Sekundær bebyggelse
Til-/ombygning - Enfamiliehus, rækkehus, dobbelthus mm.
Til-/ombygning - Etageejendomme (vandret lejlighedsskel)
Nyt enfamiliehus/sommerhus
Yderligere information

Her er din estimerede pris: ...

Alle priser er inkl. moms


Udfyld formularen herunder, og jeg vender tilbage til dig